Η ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Μιλήσαμε λοιπόν για την έκλειψη Ηλίου που δεν είναι ούτε «έκπληξη», αλλά ούτε και «έκρηξη». Αναμένοντας την έκλειψη Ηλίου την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, κάναμε αναπαράσταση της σχετικής θέσης Ήλιου, Γης και Φεγγαριού, μιλήσαμε για το ποιος γυρνάει γύρω από ποιον (αλλά και για το ποιος γυρνάει γύρω από τον εαυτό του - κάποιο παιδί μάλιστα έκανε αναφορά (από μόνο του) στη σκοτεινή μεριά του φεγγαριού!!!) - και μετά περάσαμε στα πειράματα.

Παραστήσαμε τη Γη, και περιστρεφόμασταν εξηγώντας το φαινόμενο της εναλλαγής μέρας και νύχτας, ζαλιστήκαμε με την αναπαράσταση Ήλιου-Γης-Σελήνης (πόσες σβούρες να κάνουμε ενώ περιστρεφόμαστε ο ένας γύρω από τον άλλον;) Το πιο εντυπωσιακό ήταν που δοκιμάσαμε τα ειδικά για την έκλειψη ηλίου γυαλιά που πήραμε. "Μα, δεν βλέπουμε τίποτα", ήταν το αρχικό παράπονο, μέχρι που τοποθετήσαμε μια μικρή φλόγα από μπροστά. 

Μιλήσαμε στο τέλος για το πού πάνε τα αστέρια όταν βγαίνει ο Ήλιος και γιατί δεν τα βλέπουμε τέλος πάντων. 

Μπορεί κάποια να τα μπερδέψουμε στο μέλλον, μπορεί να έχουμε ακόμα απορίες, αλλά το ενδιαφέρον και η περιέργειά μας για τον κόσμο γύρω μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και μας οδηγεί σε νέες εξερευνήσεις και συζητήσεις!  Έτσι, όλο προσμονή και αγωνία μετρούσαμε τις μέρες και τις στιγμές για την έκλειψη.

...και τελικά ήρθε η μεγάλη ημέρα, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε... Γρήγορα και συντονισμένα, βγήκαμε στο φουαγιέ του θεάτρου που είχαμε πάει να παρακολουθήσουμε και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ένα ένα παιδάκι φορώντας τα ειδικά γυαλιά, στρέψαμε για λίγα δευτερόλεπτα το κεφάλι μας προς εκεί που έπρεπε να είναι ο ήλιος. Όμως τα πυκνά σύννεφα που ήταν συγκεντρωμένα στον ουρανό δεν μας άφησαν να χαρούμε το φαινόμενο όπως θα θέλαμε... παρόλα αυτά, αν και στην ερώτηση "βλέπεις τίποτα;" η συνήθης απάντηση που παίρναμε ήταν "όχι", δεν ήταν λίγες οι φορές που τα παιδιά μας εξέπληξαν απαντώντας χαμογελαστά: "ναι!" "είναι πολύ όμορφα"! …  γιατί τελικά τα πράγματα είναι αυτά που είναι... εμείς όμως επιλέγουμε πώς θα τοποθετηθούμε σε αυτά... και τα παιδιά με την πηγαία σοφία τους μετέτρεψαν το φαινόμενο σε αυτό που από την αρχή μας είχαν προειδοποιήσει: μία έκπληξη Ηλίου…