ΚΔΑΠ

Από το σχολικό έτος 2014 – 2015 λειτουργεί τα απογεύματα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών για παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου έως και 6η Δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο ο Μικρόκοσμος απευθύνεται στα παιδιά που θέλουν φαντασία, παιχνίδι, χρώματα και μουσική για τα απογεύματά τους, αλλά και στους γονείς που εργάζονται και χρειάζονται μια πρόταση διευκόλυνσης.

Στόχος του ΚΔΑΠ «Ο Μικρόκοσμος» είναι να αποτελέσει έναν πόλο δημιουργικής απασχόλησης και ελεύθερης έκφρασης. Στην πορεία κάθε σχολικής χρονιάς, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, και να τους δώσουμε τα εικαστικά μέσα για αυτήν. Μέσα από το παιχνίδι και με πυξίδα τα ενδιαφέροντα των παιδιών ακολουθείται μια διαδρομή που αλλάζει και εμπλουτίζεται στο χώρο του θεατρικού - μουσικοκινητικού παιχνιδιού και των παραστατικών τεχνών. Παράλληλα, μαθαίνοντας και κάνοντας χρήση συγκεκριμένων τεχνικών από τις πλαστικές και εικαστικές τέχνες, κάθε παιδί μαθαίνει πώς μπορεί να εκφραστεί μέσα από διαφορετικά μέσα, να επεξεργαστεί θέματα που το αγγίζουν, αλλά και να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντά του χαράσσοντας το ίδιο την πρόοδο της μάθησης του. Ενδεικτικά, μέσα σε ένα σχολικό έτος θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε τα δικά μας μουσικά όργανα και την προσωπική του γαντόκουκλα ή puppet το κάθε παιδί, θα πειραματιστούμε με την μουσική, θα εξερευνήσουμε την κίνησή μας και θα εξοικειωθούμε με την πυρογραφία, την χαρακτική, την μαρμαρογραφία, την χαλκογραφία, τα origami και τα kirigami.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας το μάθημα της yoga για παιδιά, καθώς και σύντομες δραστηριότητες που καλλιεργούν και ενισχύουν την ενσυνειδητότητα (mindfulness). Αυτά μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να χτίσει τον αυτοέλεγχο και την αυτεπίγνωση του, να βελτιώσει την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή του, καθώς και να διαχειριστεί το εύρος των συναισθημάτων του και να επιτύχει την αυτορύθμιση του.

Αναγνωρίζοντας αντίστοιχα ότι τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας και του δημοτικού συχνά στερούνται του ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι, ο οποίος είναι τόσο πολύτιμος για να κοινωνικοποιηθούν, να χαλαρώσουν, να μάθουν, να δοκιμάσουν, να παίξουν, φροντίζουμε κάθε μέρα να έχουμε αρκετή ώρα για αδόμητο παιχνίδι. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Messy Fridays, με άφθονο messy play και αστείρευτο κέφι και γέλιο!

Το ΚΔΑΠ λειτουργεί καθημερινά 17:00- 21:00, από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ στις επίσημες αργίες και τον Αύγουστο κάνει διακοπές!